Ioana Maria Lupascu

Dupa absolvirea conservatorului Ciprian Porumbescu Bucuresti, pianista Ioana Maria Lupascu este admisa la Masterul ” Virtuosity Level ” la Conservatoire du Lausanne, Elvetia la clasa Prof. JF Antonioli, dar dupa cateva luni se muta in Italia, unde devine studenta marelui pianist Lazar BERMAN, la Accademia Europea di Musica.

Dupa incheierea masterului de trei ani de zile in Perfectionare Solistica, a continuat sa lucreze cu Maestrul Berman pana la tragica sa disparitie in 2005 si cei cinci ani de studiu cu marele pianist au ajutat-o sa-si imbogateasca mijloacele de expresie muzicala si sa aprofundeze viziunea asupra interpretarii solistice. Maestrul Berman o definea drept ” o solista cu imense posibilitati tehnice si artistice”.

Desi laureata a numeroase concursuri nationale si internationale, nu s-a simtit atrasa de viata competitionala si a inceput cariera solistica, fiind prezenta pe scene din Italia, Romani, Elvetia , Croatia, Slovacia, Belgia, Lituania, Turcia, Spania, Germania.

In Italia debuteaza in decembrie 2005 la Milano pentru Societa dei Concerti la Conservatorio “Giuseppe Verdi” de la Milano si atrage atentia criticilor, ziarele au numit-o o pianista ” ricca di virtuosita” ( “plina de virtuozitate “).

Invitata in festivaluri precum Pazailis Music Festival- Lituania, Gala Proms of Delight, Festivalul de Teatru de la Sibiu , Festivalul national de Teatru Bucuresti, FIE Iasi, Festivalul Romania Valori si Traditii Artistice Europene Italia , Gala Operei Cluj, Marile Serate Muzicale ale Bucurestiului.

A cantat sub baghetele dirijorilor : JF Antonioli (Elvetia), Mihail Agafita, Ovidiu Balan, Valentin Doni, Mika Eichenholz (Suedia), Iurie Florea, Dorin Frandes, I.Ionescu-Galati, Ladislau-Petru Horvath (Italia), Marius Hristescu, Koichi Inoue ( Japonia), Alexandru Iosub, Koichiro Kanno, Walter Hilgers (Germania), Sabin Pautza , Radu Postavaru, I.I.Prunner, Gottfried Rabl (Austria), Petre Sbarcea, Mihail Secikin, Tiberiu Soare, Florin Totan, Takiro Ueno(Japonia), Winston Dan Vogel ( USA), Theo Wolters ( Olanda) . A colaborat cu violonisti de marca precum Ladislau Petru Horvath , Romel Joseph, Luminitza Petre si Florin Paul, cu violoncelistii Rodin Moldovan si Mirel Iancovici, cu contratenorul Cezar Ouatu , cu acordeonistul Fernando Mihalache.

In 2017 cvartetul Gaudeamus serbeaza 30 de ani de activitate avand-o ca invitata speciala in cateva concerte.

Din 2007 este solista a Filarmonicii ” Paul Constantinescu” Ploiesti.

In 2007 lanseaza CD-ul ” Live Piano Solo “(Ed. Libris ) , urmat de „ Piano Recital” in 2009 ( Ed. Casa Radio – Radiodifuziunea Romana ) . In 2011 interpreteaza coloana sonora a documentarului de televiziune ” O lacrima de …celuloid…” (prod. Verdecrud Media), in 2014 semneaza coloana sonora a documentarului Povestea unui ciob de lut distribuit de Digi World si in 2017 semneaza coloana sonora a lung metrajului Cand Pamantul Vorbeste.
In 2008 a fost invitata de catre Societa dei Concerti sa deschida stagiunea de recitaluri din Sala Puccini a Conservatorului „G. Verdi” Milano si in acelasi an lanseaza primul sau roman autobiografic „ Printul Baghetei” la Editura MeteorPress , al carui prim tiraj se epuizeaza in primele trei luni de la aparitie.

Din 2011 incepe colaborarea cu actrita Daniela Nane cu care sustine turnee in tara si strainatate cu diferite spectacole, cel mai cunoscut fiind Pianul cu Poeme. Mai colaboreaza cu mari actori precum Ion Caramitru, Constantin Chiriac, Piotr Adamczyk, Richard Mc Cabe .

In decembrie 2012 este invitata alaturi de violonistii Romel & Victoria JOSEPH sa sustina un recital la sediul Natiunilor Unite din Geneva pentru Ziua Internationala a Drepturilor Omului , urmat a doua zi de o noua performanta la Paris.

Interesata de repertorii noi, compozitori precum Guy Bacos, Deniz Inan, Ioan Dobrinescu, Luca Tieppo i -au dedicat diferite lucrari pentru pian solo sau pian si orchestra, lucrari a caror premiera absoluta a si sustinut-o. Presa de specialitate a numit-o ” o forta a generatiei sale”‘ si “universul ei spiritual lanseaza chemari precum al unei mitice sirene”( Daniela Caraman Fotea ) sau “Viața intensă pe care știe a o reda este secretul artei superior construite a pianistei”(Vasile Pruteanu)’

Scroll to top